BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
·
Biyolojik etkenlere
maruziyetin olabileceği işler listesi
·
Gıda üretilen fabrikalarda çalışma.
·
Tarımda çalışma.
·
Hayvanlarla ve/veya hayvan kaynaklı
ürünlerle çalışma.
·
Sağlık hizmetlerinin verildiği yerlerde,
karantina dahil morglarda çalışma.
·
Mikrobiyolojik teşhis laboratuarları
dışındaki kliniklerde, veterinerlik ve teşhis laboratuvarlarındaki çalışma.
·
Atıkları yok eden fabrikalarda çalışma.
·
Kanalizasyon, arıtma tesislerindeki
çalışma.
·
Enfeksiyon zinciri
·
Enfeksiyon Etkeni: patojenite- virülans
·
Bulaşma Yolları: Temas, ortak kullanılan cansız maddeler, hava ve vektörler.
·
Duyarlı Kişi (Konakçı)
·
Çevre etmeni: Isı değişiklikleri, nem, radyasyon, hava basıncı, hava akımının hızı,
kimyasal maddeler, gazlar ve toksinler.
·
Zoonoz;doğal koşullarda insanların ve
hayvanların birbirine bulaşan hastalığıdır.( WHO tanımı)
·
Biyolojik etkenler,
enfeksiyon risk düzeyine göre 4 risk grubunda sınıflandırılır
·
Grup 1 biyolojik etkenler: İnsanda hastalığa yol açma ihtimali bulunmayan
biyolojik etkenler.
·
Grup 2 biyolojik etkenler: İnsanda hastalığa neden olabilen, çalışanlara zarar
verebilecek, ancak topluma yayılma olasılığı olmayan, genellikle etkili korunma
veya tedavi imkanı bulunan biyolojik etkenler.
·
Grup 3 biyolojik etkenler: İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar
için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski bulunabilen ancak
genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı olan biyolojik etkenler.
·
Grup 4 biyolojik etkenler: İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar
için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski yüksek olan ancak etkili
korunma ve tedavi yöntemi bulunmayan biyolojik etkenler.
·
Biyolojik etkenlere maruz kalma riski
bulunan herhangi bir çalışmada, işçinin sağlık ve güvenliğine yönelik herhangi
bir riski değerlendirmek ve alınması gereken önlemleri belirlemek için, işçinin
maruziyetinin türü, düzeyi ve süresi belirlenir.
·
Sağlık gözetiminin yapıldığı bu durumlarda,
kişisel tıbbi kayıtlar, maruziyetin son bulmasından sonra en az 10 yıl süre
ile saklanır.
·
İşverenler, Grup 3 ve/veya Grup 4 biyolojik
etkenlere maruz kalan işçilerin listesini, yapılan işin türünü, mümkünse hangi
biyolojik etkene maruz kaldıklarını ve maruziyetler, kazalar ve olaylarla
ilgili kayıtları, uygun bir şekilde tutulur.
Bu liste ve kayıtlar maruziyet sona erdikten sonra en az 20 yıl
saklanır.
·
Kalıcı veya gizli enfeksiyona neden olduğu
bilinen biyolojik etkenlere maruziyette.
·
Eldeki bilgi ve verilere göre, seneler
sonra hastalığın ortaya çıkmasına kadar teşhis edilemeyen enfeksiyonlara sebep
olan biyolojik etkenlere maruziyette.
·
Hastalığın gelişmesinden önce uzun kuluçka
dönemi olan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette.
·
Tedaviye rağmen uzun süreler sonra nükseden
hastalıklara yol açan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere
maruziyette.
·
Uzun süreli ciddi arıza bırakabilen
enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette kişisel tıbbi
kayıtlar bilinen son maruziyetten itibaren 40 yıl süre ile saklanır.
ü İşverenler Grup 2, Grup 3 ve Grup 4 biyolojik etkenlerin ilk kez
kullanımında, işin başlamasından en az 30 gün önce Bakanlığa bildirimde
bulunmakla yükümlüdürler
ü Bakanlığa yapılan bildirimler;
·
İşyerinin unvan ve adresini,
·
İşyerinde sağlık ve güvenlikten sorumlu
kişilerin adı, soyadı, unvanı ve bu konudaki yeterliliğini,
·
Risk
değerlendirmesinin sonucunu,
·
Biyolojik etken türlerini,
·
Öngörülen korunma ve önleme tedbirlerini
içerir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder