28 Nisan 2013 Pazar

İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ


İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ

ü  İşyerlerindeki hava hacmi, makine, malzeme ve benzeri tesislerin kapladığıhacimler dahil olmak üzere, işçi başına en az 10 m3 olacaktır. Havahacminin hesabında, tavan yüksekliğinin 4 m den fazlası nazara alınmaz.

ü  Zararlı toz ve gazların bulunduğu ortamlarda tavan yüksekliği en az 3,5 m olmalıdır.

ü  İşyerlerinde  kişi başına düşen serbest alan miktarı en az 2,5 m2  olmalıdır

ü  Asansörler kaçış yolu olarak kabul edilemez. Pencere ve parapet yüksekliğidöşemeden en çok 120 cm yukarıda ve bina dışındaki güvenlik bölgesine açık,dış zeminden en çok 3 m yükseklikteki, en az cam genişliği 90 cm ve yüksekliği 90 cm olan pencereler,zorunlu hallerde aksi belirtilmemişse, kaçış yolu kabuledilebilirler.

ü  Paslandırıcı, aşındırıcı, kemirici, zararlı ve zehirli gazlar, dumanlar veya sislerçıkaran daldırma, elektroliz, eloksal veya diğer kaplama işlerinin yapıldığıtekneler, kaplar, havuzlar veya tanklar üzerinde yapılacak çekme ağızları; kabınveya teknenin iç ve üst tarafına yakın ve yatay, boydan boya yarık olacak, bir uzun kenar boyunca, eni 50 cm den 120 cm ye kadar olanteknelerde, her iki kenar boyunca ve daha büyük teknelerde ise,dört kenarboyunca devam edecek şekilde yapılacaktır.

ü  Aspirasyon tesisatının günlük bakım ve temizliği ile 3 ayda bir de genel kontrolile temizliği yapılacak ve onarımlardan sonra, tesisatın kuruluş karakteristiğibozulmayacaktır

ü  İşyerlerinde dışarıdan ışık almaya yarayan yan ve tepepencereleri ile menfezlerin aydınlık veren yüzeyleri

toplamı, işyeri taban yüzeyinin en az 1/10 oranındaolacaktır. Dışarı ile doğrudan doğruya bağlantısı olmayan iç

kapı, pencere ve menfezlerin dolaylı olarak aydınlık veren yüzeyleri bu hesaba katılmaz.

ü  İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitlerve benzeri yerler, en az 20 lüksile,Kaba malzemelerin taşınması, aktarılması,depolanması ve benzeri kaba işlerin yapıldığı yerler ile iş geçit koridor yol ve merdivenler, en az 50 lüksile ,Kaba montaj, balyaların açılması, hububat öğütülmesi vebenzeri işlerin yapıldığı yerler ile kazan dairesi, makinedairesi, insan ve yük asansör kabinleri malzeme stokambarları, soyunma ve yıkanma yerleri, yemekhane vehelalar, en az 100 lüks ile ,Normal montaj, kaba işler yapılan tezgahlar, konserve vekutulama ve benzeri işlerin yapıldığı yerler, en az 200 lüks , Ayrıntıların, yakından seçilebilmesi gereken işlerinyapıldığı yerler, en az 300 lüks , Koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerinyapıldığı yerler, en az 500 lüks , Hassas işlerin sürekli olarak yapıldığı yerler en az 1000 lüks ileaydınlatılacaktır.

ü  İşyerlerinde işçilerin daimi olarak çalıştırıldığı yerlerin tavan yüksekliği, en az  3m olacaktır.Tabana paralel olmayan tavanlarda bu yüksekliğin ortalaması 3 m olacak veen alçak kısmı, varsa, kirişin alt noktasından 240 cm den aşağıolmayacaktır

ü  İşyeri merdivenlerinin mukavemet katsayısı 4 olacak vemetrekarede en az 500 kilogram yük taşıyacaktır.

ü  Delikli veya ızgaralı merdiven ve sahanlıklardaki deliklerve ızgara aralıkları en çok 2 cmolacaktır.

ü  Merdivenlerin genişliği, bakım işlerinde kullanılanlar dışında en az 110 cmolacak ve merdiven korkuluklarının bu genişlik içinde bulunmalarızorunluluğu halinde temiz genişlik 100 cm den az olmayacaktır.

ü  Merdivenlerin eğimi, bakım işlerinde kullanılanlar dışında tabanla en az 20 veen çok 45 derece olacaktır. Tabandan (20) dereceden az eğimin bulunmasıgerektiği işyerlerinde, rampalar yapılacak ve 45 dereceden fazla diklik gerekenhallerde de, korkuluklu servis merdivenleri şeklinde sabit merdivenlerkurulacaktır.

ü  Merdivenlerde, baş üstü boşlukları yüksekliği 220 cm den az olmayacaktır.

ü  Basamakların eni, bakım merdivenleri dışında 22 cm den az olmayacakve yükseklikleri en az 13 cm ve en çok 26 cm  olacaktır.

ü  Dört basamaktan fazla olan her merdivende, korkuluk ve tırabzan bulunacaktır.

ü  Genişliği 225 santimetreyi aşan merdivenlerin ortalarında, ayrıca bir tırabzanbulundurulacaktır.

ü  İşyerlerindeki asma katlara çıkıp inmek için, yerin durumuna göre, eğimli veyadik demir merdivenler kullanılabilir. Ancak, bunların üst ve alt başlarındansağlam bir şekilde tespit edilmiş bulunması, geniş basamaklı ve iki tarafıkorkuluklu ve bu korkulukların, merdivenin bittiği asma kat döşemesindekesilmeyerek en az 75 cm daha uzatılması gereklidir.

ü  Duş veya lavaboların soyunma yerlerinden ayrı yerlerde bulunması durumunda,duş ve lavabolar ile soyunma yerleri arasında kolay bağlantı sağlanacaktır. Duşkabinlerinin boyutları 1x1,20 metre, soyunma yerlerinin 2x1,40 metreden azolmayacaktır.

ü  Duş kabinlerinin taban ve duvarları, kolaylıkla temizlenecek malzemedenyapılacak, yan duvarların ve kapıların yüksekliği 170 santimetreden azolmayacak, yerlerdeki kirli suların kolayca akması için, gerekli tedbirler alınacak,sağlık şartlarına önem verilecektir.

ü  Tuvalet ve lavabolar erkek ve kadın işçiler için ayrı ayrı olacaktır. 100 kişiyekadar işçi çalıştıran işyerlerinde 30 erkek işçi için, bir kabin ve pisuar, her 25kadın işçi için de en az bir kabin (hela) hesap edilecek, 100 den sonrası için her50 kişiye 1 tane hesabı ile hela bulundurulacaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder