26 Nisan 2013 Cuma

AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER


AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER

ü  Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, hangi işlerin ağır ve tehlikeliişlerden sayılacağına, kadınlarla  16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit ağır ve tehlikeli işlerde  çalıştırılabileceklerine ilişkin hükümleri belirler.

ü  Ancak; ihtisas ve meslek öğrenimi veren okulları bitirip bu işi meslek edinmiş Kadınlar  ihtisas ve mesleklerine uygun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilir.

ü  İhtisas ve meslek öğrenimi veren okulları bitirip bu konudaki işi meslek edinmiş 16yaşını doldurmuş genç işçiler ise, sağlığı,güvenliği ve ahlâkının tam olarakgüvenceye alınması şartıyla ihtisas ve mesleklerine uygun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilir.

ü  Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikhükümleri

·         Genç işçiler en fazla günde sekiz ve haftada kırk saat çalıştırılabilir.

·         Genç işçilerin hafta tatili izinleri kesintisiz kırk saatten az olamaz.Ayrıca hafta tatili ücreti bir iş karşılığı olmaksızın ödenir.

·         Genç işçiler, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamazlar.Ayrıca bu günlere ilişkin ücretler bir iş karşılığı olmaksızın ödenir.

·         Genç işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Yıllık ücretli iznin kesintisiz kullandırılması esastır.

ü  Sağlık raporu alınmamış herhangi bir işçinin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması  yasaktır. İşin devamı süresince de bu işlerde çalıştırılmalarında bir sakınca olmadığının 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını  bitirmemiş genç işçiler için en az 6 ayda bir, diğerleri için de en az yılda bir defa hekim raporu ile tespiti

zorunludur Bu raporlar işyeri hekimi, işyeri sağlık ve güvenlik birimi, ortak sağlık ve güvenlik birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı veya aile

hekimi, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilir

 

ü  Kadın ve genç işçinin çalışmasının hiçbir şekilde söz konusu olmadığı işler;

Arama ve Sondaj İşleri

Metalurji Sanayi ile İlgili İşler

Yapı İşleri

Enerji Üretimi, Nakli ve Dağıtımı İle İlgili İşler

Ardiye ve Antrepoculuk

Haberleşme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder