26 Nisan 2013 Cuma

ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK


ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK

ü  Etik, felsefenin dallarından biridir ahlak felsefesi anlamına gelir. iyi nedir, iyiyi bilmek olanaklı mıdır, iyi nasıl belirlenebilir, iyi eylem nasıl tanımlanmalıdır, nasıl yaşamalıyım, nasıl birinsan olmalıyım, değerlerin kaynağı nedir gibi sorularla uğraşır.

ü  Ahlak’ın tanımı ise, belli bir kültürde, toplumda, hatta kişide, belli bir süre için geçerli değerler kümesidir.

ü  Deontoloji,  belli bir görev/meslek/uygulama alanı içingeçerli olan ahlaki kurallar anlamına gelir.

ü  Etik ‘aklın karar verme sürecinde sistematik biçimde kullanımı’ anlamına gelen akılcı yaklaşımları dikkate alır. Bu türden dört yaklaşım,deontoloji, sonuçsalcılık, ilkecilik ve erdem etiğidir

ü  meslek etiği, meslek yaşamındaki davranışlarıyönlendiren, neyin yapılacağı neyin yapılmayacağı konularında rehberlik edenetik prensipler ve standartların toplamıdır şeklinde ifade edilebilir.

ü  Mesleki Etik İlkeler

·         Doğruluk

·         Yasallık

·         Yeterlik

·         Güvenirlik

·         Mesleğe Bağlılık

ü  Uluslararası İş Sağlığı Komisyonu tarafından hazırlanan(1992)UluslararasıEtik Kuralları ile iş sağlığı etiği anlamında uluslararası düzenlemeyapılmıştır. İş sağlığı profesyonelleri için Uluslararası İş Sağlığı Etik
Kuralları’nın 2002 yılında güncellenmiş sürümü, 2001 yılında ICOH Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından incelenmiş ve 12 Mart 2002 tarihinde onaylanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder