27 Nisan 2013 Cumartesi

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ


ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ

ü  çalışma alan gözetimi nasıl yapılır?

·         endüstriyelhiyjen,

·         periyodik kontroller,

·         kontrol,

·         denetim,

·         raporlama ,

·         iletişim

ü  İSG Ölçümleri

·         Gürültü Ölçümü

Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı işletmelerde gürültü derecesi 80 dB’igeçmemelidir. 80 dB’i geçen yerlerde gerekli önlemlerin işveren tarafından alınması gerekmektedir.Sanayi kuruluşlarında gürültü ölçümleri ekipman değişikliğine gidilmesi durumunda hemen, gidilmemesi durumunda en az yılda bir keretekrarlanmaktadır.

·         Toz Ölçümü

“İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”ne göre faaliyetleri sırasında ortamda toz oluşan işletmelerde, toz ölçümlerinin yapılması gerekmektedir Ortamda toz ölçümlerinin yılda en az 1 kere yapılması gerekmektedir.

·         Titreşim Ölçümü

“İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”ne göre işletmelerde titreşim yapan aletlerle yapılan çalışmalarda 8 saatlik süre için maruziyetsınır ve etkin değerine bir standart getirilmiştir

Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet etkin değerleri;

a) El kol titreşimi için;

1) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri 5 m/s2,

2) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet etkin değeri 2,5 m/s2.

b) Bütün vücut titreşimi için;

1) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri 1,15 m/s2,

2) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet etkin değeri0,5 m/s2

·         Ortam Hava Kalitesi(Ağır Metal,CO,COvs.)

•İşverenler faaliyet alanlarına göre, çalışanlarının çalışma ortamında oluşabilecek uçucu organik bileşik ve gaz ölçümlerini yaptırmalıdır.

·         Termal Konfor Ölçümü(Sıcaklık, Nem,Hava Akım Hızı Ölçümü)

“İş Sağlığı ve İş GüvenliğiTüzüğü”ne göre, kapalı işyerlerindeki sıcaklık ve nem derecesinin, yapılan işin niteliğine

uygun olmakla beraber ılımlı bulunması esastır. Bu nedenle ortam havasının sıcaklık ve nem ölçümünün kapalı tüm alanlarda en az iki kere (yaz/kış) yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir Herhangi bir yasal zorunluluğu bulunmamasına rağmen; maruz kalınan hava akım hızının tespit edilmesi ve azaltılması yönünde çalışmalar yapılması önem göstermektedir

·         Aydınlatma Ölçümü

“İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”ne göre, işletmelerde kapalı ve açık alanlarda faaliyet alanına göre sağlanması gereken değerler farklılık göstermektedir. Faaliyet alanına göre; yeterli aydınlatmanın olması için gerekli değerlerin gündüz ve gece periyodunda sağlandığı tespit etmek için ölçüm yaptırılması gerekmektedir

·         Elektromanyetik Alan Ölçümü

Herhangi bir yasal zorunluluk bulunmamasına rağmen;özellikle elektromanyetik alan etkilerinin yoğun

olarak bulunduğu baz istasyonları, yüksek miktardaelektrik akımı geçen hatlar ve bilgisayar/telefonhatlarının yoğun olarak bulunduğu işletmelerde ölçümleri yapılabilmektedir. Elektromanyetik alan’da sürekli kalınması uzun

vadede kansere yakalanma riskini arttırmakta, erken yaşlanma, psikolojik sorunlar gibi bir çok farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

ü  endüstriyelhiyjen

·         çalışma ortamı toz ölçümleri

·         kişiselmaruziyet toz ölçümleri

·         gürültü ölçümleri

·         gürültü haritası

·         titreşim ölçümleri

·         aydınlatma ölçümleri

·         hava ölçümleri

ü  periyodik kontroller

·         kaldırma ekipmanları periyodik kontrolü

·         basınçlı kap periyodik kontrolü

·         topraklama ölçümleri

·         yangın söndürme cihaz ve ekipman kontrolü

·         periyodik paratoner kontrolü

ü  TERMAL KONFOR BÖLGESİNE ETKİ EDENFAKTÖRLER

·         Ortamın Sıcaklığı

·         Ortamın Nem Durumu

·         Termal Radyasyon

·         Hava Akımı Hızı

·         Yapılan İşin Niteliği

·         Çalışanın Giyim Durumu

·         Çalışanın Yaşı ve Cinsiyeti

·         Çalışanın Beslenmesi

ü  MUTLAK NEM: Havada, herhangi bir andabulunan su buharıdır.(Birim havada bulunansu miktarı)

ü  BAĞIL NEM:Mutlak nemin, o ısıda en çokbulunabilecek nemin % kaçı olduğudur.Sağlık bakımından en önemli olanı bağıl/relatifnemdir.

ü  hava cereyanlarının hızı;

·         Oturarak çalışanlarda 0,15-1 m/sn’yi geçmemelidir.

·         Yarı aktif çalışanlarda 1-1,25 m/sn,

·         Tozsuz yerlerde 1.75 m/sn civarında olmalıdır.

ü  İSİG MADDE -8:İşyerlerinde hava hacmi, makine,malzemeve benzeri tesislerin kapladığı hacimler dahil olmak üzere, işçi başına enaz 10 m3 olacaktır. Hava hacmi hesabında tavan yüksekliğinin 4 mden fazlası hesaba katılmaz...)

ü  İSİG MADDE -20:Kapalı işyerlerindeki sıcaklık ve nemderecesinin yapılan işin niteliğine uygun olmakla beraber, ılımlı olmasıesastır. .... Yazın sıcaklığın dayanılmayacak çıkmaması için serinleticitedbir, kışın da muhtaç olunan en az sıcaklığın sağlanması için, zararlıgazlar çıkararak havayı bozmayacak şekilde uygun vasıtalarla ısıtma,çoknemli yerler sıcaklık 15 C den az, 30 C’den fazla olmamalı.

ü  İSİG MADDE -21:Kapalı işyerlerinin günde enaz bir defa birsaatten az olmamak üzere havalandırılması..

ü  Aydınlatma ;

·         Kaçış yollarında, döşemelerde ve yürümeyüzeylerinde ölçülen aydınlatma düzeyi en az 10

·         Toplanma amaçlı binalarda, gösteri veya projeksiyonyapılansürelerde bu aydınlatma en az 2 lüks,

·         Aydınlatma armatürlerinin yerleştirilmesi, herhangibir armatürün çalışamaz hale gelmesi durumundakaçış yollarının herhangi bir noktasındaki taban vedöşeme aydınlatma düzeyinin en az 2 lüks olmalıdır

·         Aydınlatma tekdüze olmalıdır

·         Aydınlatma sabit olmalıdır

ü  İSİGT Madde 18:

·         İşyerindeki..avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitler ve benzeri yerler, en az 20 lüks (lüx) ile aydınlatılacaktır.

·         Kaba malzemenin taşınması, aktarılmasi, depolanması ve benzeri kaba işlerin yapıldığıyerlerileiçgeçit,koridor, yol ve merdivenler, en az 50 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır.

·         Kaba montaj ,balyaların açılması, hububat öğütülmesi v.b. işlerin yapıldığı yerler kazan dairesi, makina dairesi., insan ve yük asansörlerinin kabinleri, malzeme stok ambarları, soyunma ve yıkanma yerleri, yemekhane ve helalar en az 100 lüks (lüx) ileaydınlatılacaktır .

·         Normal montaj, kaba işler yapılan tezgahlar, konserve ve kutulama ve benzeri işlerinyapıldığı yerler, en az 200 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır.

·         Ayrıntıların, yakından seçilmesi gereken işlerin yapıldığı yerler, en az 300 lüks (lux) ileaydınlatılacaktır.

·         Koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığıyerler, en az 500 lüks (lux) ile aydılatılacaktır.

·         Hassas işlerin sürekli olarak yapıldığı yerler en az 1000 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır

26 Nisan 2013 Cuma

ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK


ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK

ü  Etik, felsefenin dallarından biridir ahlak felsefesi anlamına gelir. iyi nedir, iyiyi bilmek olanaklı mıdır, iyi nasıl belirlenebilir, iyi eylem nasıl tanımlanmalıdır, nasıl yaşamalıyım, nasıl birinsan olmalıyım, değerlerin kaynağı nedir gibi sorularla uğraşır.

ü  Ahlak’ın tanımı ise, belli bir kültürde, toplumda, hatta kişide, belli bir süre için geçerli değerler kümesidir.

ü  Deontoloji,  belli bir görev/meslek/uygulama alanı içingeçerli olan ahlaki kurallar anlamına gelir.

ü  Etik ‘aklın karar verme sürecinde sistematik biçimde kullanımı’ anlamına gelen akılcı yaklaşımları dikkate alır. Bu türden dört yaklaşım,deontoloji, sonuçsalcılık, ilkecilik ve erdem etiğidir

ü  meslek etiği, meslek yaşamındaki davranışlarıyönlendiren, neyin yapılacağı neyin yapılmayacağı konularında rehberlik edenetik prensipler ve standartların toplamıdır şeklinde ifade edilebilir.

ü  Mesleki Etik İlkeler

·         Doğruluk

·         Yasallık

·         Yeterlik

·         Güvenirlik

·         Mesleğe Bağlılık

ü  Uluslararası İş Sağlığı Komisyonu tarafından hazırlanan(1992)UluslararasıEtik Kuralları ile iş sağlığı etiği anlamında uluslararası düzenlemeyapılmıştır. İş sağlığı profesyonelleri için Uluslararası İş Sağlığı Etik
Kuralları’nın 2002 yılında güncellenmiş sürümü, 2001 yılında ICOH Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından incelenmiş ve 12 Mart 2002 tarihinde onaylanmıştır.

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ


BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ

·         Biyolojik etkenlere maruziyetin olabileceği işler listesi

·         Gıda üretilen fabrikalarda çalışma.

·         Tarımda çalışma.

·         Hayvanlarla ve/veya hayvan kaynaklı ürünlerle çalışma.

·         Sağlık hizmetlerinin verildiği yerlerde, karantina dahil morglarda çalışma.

·         Mikrobiyolojik teşhis laboratuarları dışındaki kliniklerde, veterinerlik ve teşhis laboratuvarlarındaki çalışma.

·         Atıkları yok eden fabrikalarda çalışma.

·         Kanalizasyon, arıtma tesislerindeki çalışma.

 

 

·         Enfeksiyon zinciri

·         Enfeksiyon Etkeni: patojenite- virülans

·         Bulaşma Yolları: Temas, ortak kullanılan cansız maddeler, hava ve vektörler.

·         Duyarlı Kişi (Konakçı)

·         Çevre etmeni: Isı değişiklikleri, nem, radyasyon, hava basıncı, hava akımının hızı, kimyasal maddeler, gazlar ve toksinler.

·         Zoonoz;doğal koşullarda insanların ve hayvanların birbirine bulaşan hastalığıdır.( WHO tanımı)

·         Biyolojik etkenler, enfeksiyon risk düzeyine göre 4 risk grubunda sınıflandırılır

·         Grup 1 biyolojik etkenler: İnsanda hastalığa yol açma ihtimali bulunmayan biyolojik etkenler.

·         Grup 2 biyolojik etkenler: İnsanda hastalığa neden olabilen, çalışanlara zarar verebilecek, ancak topluma yayılma olasılığı olmayan, genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı bulunan biyolojik etkenler.

·         Grup 3 biyolojik etkenler: İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski bulunabilen ancak genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı olan biyolojik etkenler.

·         Grup 4 biyolojik etkenler: İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski yüksek olan ancak etkili korunma ve tedavi yöntemi bulunmayan biyolojik etkenler.

·         Biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan herhangi bir çalışmada, işçinin sağlık ve güvenliğine yönelik herhangi bir riski değerlendirmek ve alınması gereken önlemleri belirlemek için, işçinin maruziyetinin türü, düzeyi ve süresi belirlenir.

·         Sağlık gözetiminin yapıldığı bu durumlarda, kişisel tıbbi kayıtlar, maruziyetin son bulmasından sonra en az 10 yıl süre ile saklanır.

·         İşverenler, Grup 3 ve/veya Grup 4 biyolojik etkenlere maruz kalan işçilerin listesini, yapılan işin türünü, mümkünse hangi biyolojik etkene maruz kaldıklarını ve maruziyetler, kazalar ve olaylarla ilgili kayıtları, uygun bir şekilde tutulur.  Bu liste ve kayıtlar maruziyet sona erdikten sonra en az 20 yıl saklanır.

·         Kalıcı veya gizli enfeksiyona neden olduğu bilinen biyolojik etkenlere maruziyette.

·         Eldeki bilgi ve verilere göre, seneler sonra hastalığın ortaya çıkmasına kadar teşhis edilemeyen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette.

·         Hastalığın gelişmesinden önce uzun kuluçka dönemi olan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette.

·         Tedaviye rağmen uzun süreler sonra nükseden hastalıklara yol açan enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette.

·         Uzun süreli ciddi arıza bırakabilen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyette kişisel tıbbi kayıtlar bilinen son maruziyetten itibaren 40 yıl süre ile saklanır.

ü  İşverenler Grup 2, Grup 3 ve Grup 4 biyolojik etkenlerin ilk kez kullanımında, işin başlamasından en az 30 gün önce Bakanlığa bildirimde bulunmakla yükümlüdürler

ü  Bakanlığa yapılan bildirimler;

·         İşyerinin unvan ve adresini,

·          İşyerinde sağlık ve güvenlikten sorumlu kişilerin adı, soyadı, unvanı ve bu konudaki yeterliliğini,

·          Risk değerlendirmesinin sonucunu,

·          Biyolojik etken türlerini,

·          Öngörülen korunma ve önleme tedbirlerini içerir.