21 Eylül 2018 Cuma

ISO 45001

ISO 45001: 2018 , İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri - Kullanım rehberliği ile ilgili gereklilikler, küresel tedarik zincirlerinde iş güvenliğini iyileştirmek için sağlam ve etkili bir süreçler seti sağlar. Her ölçekteki ve sektördeki kuruluşlara yardımcı olmak için tasarlanan yeni Uluslararası Standart, dünyadaki işyeri yaralanmaları ve hastalıklarını azaltması bekleniyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan 2017 hesaplarına göre yılda 2.78 milyon ölümcül kaza meydana geliyor. Bu, her gün, yaklaşık 7 700 kişinin işle ilgili hastalık veya yaralanmalardan öldüğü anlamına gelir. Buna ek olarak, her yıl 374 milyon ölümcül olmayan işle ilgili yaralanma ve hastalık var, bunların çoğu işten uzun süre devamsızlıklarla sonuçlanıyor. Bu, modern işyerinin ayık bir resmini çiziyor; işçilerin basitçe “işlerini yapmanın” sonucu olarak ciddi sonuçlar doğurabilecekleri bir tablo.
ISO 45001 bunu değiştirmeyi umuyor. Devlet kurumlarını, endüstriyi ve diğer etkilenen paydaşları, dünya çapında ülkelerde iş güvenliğinin iyileştirilmesi için etkin, kullanılabilir rehberlik sağlar. Kullanımı kolay bir çerçeve sayesinde, bulundukları yere bakılmaksızın hem esir hem de ortak fabrikalara ve üretim tesislerine uygulanabilir.
ISO 45001'i geliştiren ISO / PC 283 proje komitesi başkanı David Smith, yeni International Standard'ın milyonlarca çalışan için gerçek bir oyun değiştirici olacağına inanıyor: “ISO 45001'in işyeri uygulamalarında büyük bir dönüşüme yol açacağı ve İşe bağlı kazaların ve dünyadaki hastalıkların trajik geçişi. ”Yeni standart, çalışanların ve ziyaretçilerin İSG performanslarını sürekli iyileştirerek güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmasına yardımcı olacak.
Smith şunları ekliyor: “Dünya standartları yazarları, hangi sektörde çalışmakta olduğunuz ve nerede çalıştığınız her yerde, herkes için daha güvenli bir iş alanı oluşturmak için bir araya geldi.” Bu önemli belgenin oluşturulmasında doğrudan 70'den fazla ülke yer aldı. ISO / PC 283 ,  İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri tarafından geliştirilen ve İngiliz Standartları Enstitüsü ( BSI ) tarafından komite sekretaryası olarak hizmet vermektedir.
ISO 45001, ISO 9001'in (kalite yönetimi) ve ISO 14001'in (çevre yönetimi) yeni sürümleriyle yüksek düzeyde uyumluluk sağlamak için diğer ISO yönetim sistemleri standartlarıyla entegre olacak şekilde tasarlandığından, bir ISO standardı uygulayan işyerlerinin bir bacağı olacaktır. ISO 45001'e göre çalışmaya karar verirlerse.
Yeni OH & S standardı, ISO'nun tüm yönetim sistemleri  standartlarında bulunan ortak unsurlara dayanmaktadır ve kuruluşların neleri yerine koymaları gerektiğini planlayan bir çerçeve sunan basit bir Plan Yap-Kontrol Et (PDCA) modeli kullanmaktadır. Zarar riskini en aza indirmek için. Tedbirler, uzun vadeli sağlık sorunlarına ve işten yoksunluğa ve ayrıca kazalara neden olan kaygılara yol açmalıdır.
ISO 45001, dünyanın işyeri sağlığı ve güvenliği referansı olan OHSAS 18001'in yerini alacak. Henüz ISO 45001 standardına uygunluk belgesi standardın gereği olmamasına rağmen, OHSAS 18001'e onaylanmış kuruluşların yeni ISO 45001 standardına uyması için üç yılı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder