26 Aralık 2011 Pazartesi

3T RiSK DEĞERLENDiRME YÖNTEMi

Finlandiya‟da geliştirilmiştir. Geliştiricisi Dr. Heikki Laitinen‟ dir. Finlandiya‟da çok sayıda işyerinde kullanılmaktadır. Türk firmalarının iş sağlığı ve güvenliği koşulları ve Türk mevzuatı dikkate alınarak Türk imalat firmalarının kullanımına uyumlu hale getirilmiştir. Modüler yapısı küçük, orta ya da büyük ölçekli her tür imalat firmasında kolaylıkla kullanımını sağlamaktadır. metal sektöründeki firmalara uygulanmaktadır. 24

Risk Kontrol Hiyerarşisi

yileştirmeye yönelik önlemler: a)Tehlikeleri ortadan kaldır
b)Ortadan kaldırılamayan tehlikeleri değerlendir
c)Tehlikelerin temelinde yatan nedenlerin üzerine git
d)ÇalıĢma ortamını işçiler için güvenli hale getir
e)Teknolojik ilerlemeleri izle
f)Daha tehlikeli unsurları daha az tehlikeli unsurlarla değiĢtir
g)Çalışma ortamını bütün boyutlarıyla ele alarak bir politika oluştur; teknoloji, çevre, güvenlik kültürü, organizasyon.
h)Toplu önleyici tedbirler al, kişiyi koruyan tedbirleri daha sonra değerlendir
i)İşçilere güvenli çalışma yolları ile ilgili talimat ver

Avrupa Birliğinin İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili çerçeve direktifi olan 89/391/EEC sayılı direktifte yer alır.
•İ

Risk Değerlendirmesi Nedir?

Risk değerlendirmesi iĢyerinizde insanlara neyin ne kadar zarar verebileceğine yönelik olarak yapılan dikkatli bir incelemedir, bu Şekilde zararı önleyebilmek için yeterli önlem alıp almadığınızı ya da daha fazla önlem almanız gerekip gerekmediğini ölçebilirsiniz.

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi

Tehlike: Zarar veya hasar oluşturabilecek potansiyel bir durum veya hareketi ifade eder; örneğin kimyasallar, elektrik, merdiven üzerinde çalışma, vs. Risk: tehlikelerin gerçekleĢmesi olasılığı ile bu tehlikelerin gerçekleĢmesi sonucunda ortaya çıkacak olan zarar veya hasarın şiddetinin bileşkesini ifade eder. 3 : Bir tank içinde kaynak yapılması bir tehlikedir; kaynak yapanın yangına maruz kalması ya da kaynak gazlarından zehirlemesi ise bu tehlikeden kaynaklanan birer risktir. Örnek 2: Ağır yüklerin elle taĢınması bir tehlikedir; bu iĢlemi gerçekleĢtiren kiĢinin kas-iskelet sistemi hastalıklarına yakalanması bir risktir.
Örnek 1

YARDIM KOLİLERİNDE OLMASI GEREKENLER

Çocuk Kolisinde Olması Gerekenler:
1.    Bebek Maması
2.    Biberon
3.    Emzik
4.    Çocuk Bezi
5.    Kolonyalı Mendil
6.    Bebe Pudrası
7.    Bebek Çamaşırı
8.       Oyuncak
Hijyen  Kolisinde Olması Gerekenler:
2.    Sıvı sabun
3.    Diş fırçası
4.    Diş macunu
5.    Şampuan
6.    Anti bakteriyel  jel
7.    Kadın pedi
8.    Islak mendil
9.    Krem
10.  Kağıt havlu

Gıda Kolisinde Olması Gerekenler:
1.    Pişirilmesi zor olmayan gıdalar ( Makarna )
2.    Konserve
3.    Süt
4.    Bal,Reçel,Zeytin ,Peynir
5.    Yağ , Salça,
6.    Toz şeker
7.    Kuru bakliyat
8.    Hazır çorba